Henning Langberg

Cand. Scient, fysioterapeut, dr. med., ph.d. Henning Langberg.

Overbelastningsskader og akutte skader på akillesenen

Akillesseneskader kan opdeles i to typer:
 
Akutte skader
  • Hel eller delvis overrivning af senen.
 Overbelastningsskader
  • Vævet irriteres efter at have været udsat for for stor belastning gennem længere tid.

Akutte skader
Langt de fleste skadestyper er et resultat af overbelastning, og der ses kun sjældent overrivning af en rask akillessene. Når en akillessene rives over, er det som regel en følge af længere tids overbelastning. I andre tilfælde skyldes overrivningen, at senen har været underbelastet i længere tid og pludselig belastes med en uvant høj belastning. En total overrivning af senen behandles med operation eller med bandagering (f.eks. gips) i længere tid.
 
Overbelastningsskader
Overbelastningsskader ses primært hos idrætsaktive personer. Det skyldes, at senen ikke udsættes for ret store belastninger i en almindelig dagligdag.
 
Men under sportsudøvelse stiger belastningen af senevævet, og hvis denne belastning bliver for stor, bliver vævet irriteret og betændt (inflammeret).
 
De første tegn på betændelse i akillessenen er, at læggen er stiv og øm om morgenen. Generne er som regel kortvarige og forsvinder typisk, når musklen er blevet varm. Senen bliver også hævet og varm.
 
Det er nogle af de klassiske tegn på en overbelastningsskade i akillessenen, og her kan C-sock hjælpe.
 
Når akillessenen skades, reagerer den ved at øge blodgennemstrømningen inde i senen. Det kan man se ved en ultralydsscanning – se mere om ultralydsscanninger og behandling af skader på akillessenen her.