På god fod - også med løbesæsonen

Foråret er længe ventet af Danmarks aktive sportsfolk, der har snøret løbeskoene og står på spring for at begynde den aktive sæson udendørs. Men foråret betyder også, at landets fysioterapeuter ser mange flere sportsskader – skader der måske kunne være undgået.

Derfor er mere end 250 fysioterapeuter landet over nu gået sammen for at sætte fokus på den sunde fod i begyndelsen af den aktive sæson. Med kampagnen ’Pas på foden’ vil fysioterapeuterne gerne dele ud af deres viden om, hvordan man med en sund fod kan undgå en række skader og skavanker.
Mange af de skavanker og skader, som er almindelige hos sportsfolk og motionister, stammer nemlig fra foden. Efterhånden ved de fleste, at en god løbesko er vigtig, men endnu vigtigere er det, at den støtter foden på den rigtige måde.

- En forkert fodstilling ved høj belastning kan være årsag til smerter i fødder, knæ eller ryggen, og det er der mange, der ikke ved. Vi vil gerne dele ud af vores viden om, hvordan man kan undgå skader, for der kan bestemt gøres noget ved sådanne problemer på en forholdsvis nem måde, siger cand. scient, fysioterapeut, ph.d., dr.med. Henning Langberg.

Foden er kroppens fundament
Mange mennesker har tendens til at falde indad eller udad på foden. Disse belastninger i foden kan påvirke hele kroppen og forårsage skader og smerter. En individuel undersøgelse hos en fysioterapeut kan afgøre, om man har en skæv fodstilling, og hvilken behandling der kan rette op på problemet. Man kan desuden få anbefalinger til den rette type sportssko.
Fysioterapeuterne har en bred palet af værktøjer, som kan hjælpe folk til at få den bedste start på den aktive sæson, og til at undgå skader. Er skaden sket, kan fysioterapeuterne også hjælpe med en løsning.

Et af de værktøjer, som de 250 fysioterapeuter er specialuddannet i, er en dansk udviklet specialsål, som tilpasses individuelt til den enkelte fod. SuperSole, som sålen kaldes, kan rette op på en forkert fodstilling og give bedre stødabsorbering.
SuperSole fungerer populært sagt som føddernes svar på bøjlen til tænderne. Den kan rette skævheder i kroppen, som skyldes en forkert fodstilling, og bruges i denne forbindelse af mange professionelle sportsfolk, som udsætter deres fødder for stor belastning. Sålerne er dog ikke kun beregnet til sportsfolk, men kan bruges i mange forskellige sammenhænge ud over til sport. De kan således også bruges til daglig brug, til børns fødder og de kan hjælpe diabetes- og gigtpatienter, som ofte har problemer med fødderne.

Specialuddannet i foden
Behandlingen af fodrelaterede problemer vil ofte bestå af en kombination af flere ting. Får man anbefalet en indlægssål, vil behandlingen også omfatte øvelser og anden fysioterapeutisk behandling.
Netop derfor forhandles SuperSole-sålerne kun hos fysioterapeuter, som er specialuddannet i at sammensætte den rigtige behandling. En fodanalyse hos fysioterapeuten er derfor en god idé, så er chancen større for at der bliver investeret i de rigtige sko – uanset om de skal bruges til motion eller hverdag.

 

På www. paspåfoden.dk. er der mere information om kampagnen, om den sunde fod og hvor i landet man kan finde klinikkerne. For yderligere information kontakt Clinical Innovation på tlf. 33 79 13 70.