fod med saks 2





















Fodterapeut


Sår kræver en fodterapeut
Som diabetiker bør du altid opsøge en fodterapeut og få lavet en ”fodstatus”. I den forbindelse undersøger fodterapeuten, om du har nedsat følesans. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at du fortsætter hos fodterapeuten, idet fodterapeuter er specielt uddannede til at tage sig af diabetiske
fødder. Hvis du har eller har haft fodsår, er det ligeledes afgørende, at du regelmæssigt tilses af en fodterapeut. Som fysioterapeut kan vi undersøge din funktion og ledstatus, men når det drejer sig om sår, kræver det en fodterapeuts specialviden.

 
Har du Diabetes – så pas på dine fødder

Diabetes mellitus er en kronisk sygdom. Der er mange følgesygdomme i forbindelse med diabetes,

bl.a. bindevævsforandringer, neuropati (nedsat følesans) og nedsat kredsløb. Set fra fodens side er dette en uheldig kombination. Der er risiko for, at du ikke mærker tryk fra skoen eller folder på strømperne.

Det kan medføre, at du får sår på fødderne, som tilmed har vanskeligt ved at hele. Hos en diabetiker kan fodsår derfor hurtigt udvikle sig til alvorlige skader, der kræver kirurgiske indgreb.

Sårene vil oftest opstå under foden, på tæerne, mellem tæerne eller på hælen. I starten ser de ikke ud af ret meget, men alligevel er det afgørende, at du får dem tilset og behandlet hos en fodterapeut hurtigst muligt. Alt sammen noget, som gør det vigtigt for dig at få indarbejdet en rutine omkring dine fødder.

 


 



CARE







sko med sand

Pas dine fødder

Giv fødderne et grundigt eftersyn hver dag. Huden skal være hel og glat både på oversiden og undersiden. Brug et spejl, hvis det er svært at se hele foden.
  
Rene fødder
Hold fødderne rene med en kortvarig, daglig afvaskning med lunkent vand og sæbe. Sørg for at mærke efter på vandets temperatur med fingrene, inden du sætter fødderne i vandet. Har du nedsat følesans, kan du få brandsår, uden at du bemærker det. Undgå langvarige fodbade, som nedsætter hudens modstandskraft. Tør fødderne godt, og vær specielt omhyggelig med mellemrummene mellem tæerne for at forebygge fodsvamp. Huden på fødderne må ikke være så tør, at den sprækker og danner revner. Fødderne skal have fugtighed/fedtstof efter hver fodvask. Undgå at få creme mellem tæerne. Lægen eller fodterapeuten kan anbefale egnede cremer.
 Varme eller kolde fødder 
Har du tendens til at få varme, fugtige fødder, kan du bruge et svedhæmmende præparat, der fås på apoteket. Kolde fødder kan derimod modvirkes ved massage, fodgymnastik og kredsløbsøvelser. Her kan din fysioterapeut hjælpe dig med forslag til øvelser. Det er også
vigtigt at sørge for, at der er god plads i strømper og sko. Undgå opvarmning af fødderne med varmepude og lignende. Brug hellere et uldent tæppe eller uldne sokker.

Tånegle
Tånegle skal klippes lige over. Har du hårde negle, så klippes de nemmest lige efter fodvask, mens de endnu er bløde. Sørg for, at der ikke er skarpe hjørner eller kanter. Har du problemer med tåneglene, kan en fodterapeut hjælpe dig.
Dine fødder vokser,MEGET

Skift sko
Fødderne ”vokser” i løbet af dagen, og hos nogle mennesker hæver de. Derfor bør du jævnligt skifte sko i løbet af dagen. Inden du tager sko på, bør du føle efter med hånden, om der er ujævnheder eller andet inde i skoene, som kan irritere huden. Der skal ofte meget lidt til for at gnave hul, især når fødderne hæver i løbet af dagen.

Hård hud
Hvis du får trykmærker, ligtorne eller meget hård hud, evt. med revner, er det tegn på overbelastning. Forsøg aldrig selv at fjerne hård hud, ligtorne eller vorter. Håndkøbspræparater til fjernelse af vorter og ligtorne bør undgås, da disse ofte forårsager skader på huden. Opsøg i stedet en fodterapeut, der kan hjælpe med at finde årsagen til den hårde hud.
 
Vabler
Prik aldrig hul på vabler, der opstår på grund af forkert fodtøj eller overbelastning af fødderne. Væsken inde i vablen beskytter nemlig det nye hudlag, som endnu ikke tåler, at der slides på det. Læg et tørt stykke gaze på vablen, så den sarte hud beskyttes, hvis vablen brister. Er der blod eller pus i vablen i stedet for klar væske, bør du søge læge eller fodterapeut.


ren









Plaster






Fodsvamp

Fodsvamp ses som hvide opblødte belægninger eller som stærkt røde områder, mest på forfoden, evt. som små blærer på fodsålen eller over hele foden. Fodsvamp behandles dels med svampedræbende midler, som fås på apoteket, dels ved at undgå at skabe det varme fugtige miljø for fødderne, som svampene trives i. Skift strømper dagligt. 

Bare fødder

Gå ikke barfodet. Selv ikke i dit eget hjem. Har du nedsat blodcirkulation eller nedsat følesans i fødderne, skal du undgå at gå barfodet. Også på stranden er det klogt at beskytte sig mod
skarpe ting. På feriesteder i syden kan sandet blive så varmt i solen, at du risikerer forbrændinger på fodsålerne. At gå barfodet ude er specielt farligt på grund af risiko for rifter og infektioner.
 



Gå aldrig barfodet!