Henning Langberg
 
Løb dig til en længere fod
- og et par blå negle
v/ triathlonlandsholdets fysioterapeut,
cand. scient. Ph.D. Henning Langberg
www.supersole.dk
 
 


løber





De fleste som løber regelmæssigt har prøvet det. Træningen går godt, og den sædvanelige løbetur er ikke længere en udfordring. Så i stedet for 5 km løber man så en tur på 8-9 km. Det føles rart.

 

 
Lungerne kunne godt holde til det, man bliver lidt mere øm i lårmusklen, men det er intet at tale om. Desværre kunne neglene ikke holde til det. Storetå neglen eller neglen på en af de andre tær, som har stukket neglen lidt for langt frem bliver blå og falder efter nogle uger helt af. Det efterlader tåen ubeskyttet. En god undskyldning for ikke at løbe så langt, men……….
På klinikken bliver jeg gang på gang præsenteret for ovenstående historie. Men hvad er årsagen , hvordan forebygger man det, og hvordan behandler man det, når det er gået galt.

Stressrelaxation
Når væv udsættes for cykliske belastninger, begynder det at give efter., stressrelaxere. I tilfældet med løbeturen betyder det, at de 3-4 ekstra kilometers løbe og dermed ekstra skridt resulterer i at vævet giver efter, bliver længere. Dvs. når antallet af træk i svangsenen, gør senevævet mere eftergivelig begynder svangsenen at give efter, og foden synker lidt sammen. Det resulterer i, at foden bliver længere, tåneglene støder så mod overlæderet i skoen, bliver irriteret, og neglene blå.

Hvordan undgår jeg, det sker
Da det er antallet af skridt der resulterer i at foden bliver længere, kan man jo bare holde sig fra det lange ture.
Men den besked dur ikke til triathleter eller løbere. I stedet må man klippe sine tånegle korte og vælge sig et par sko, som er lidt større end normalt til de lange ture.
For at få en sko, som stadig passer, er det en fordel at købe sine sko sidst på dagen. Så er fødderne hævet efter en lang dag i varme sko på arbejde. Man kan evt også løbe sig en tur på en 10-15 km, ligeinden man prøver skoen. Det minimere risikoen for at købe for småt.
Skoen må på den anden side heller ikke side og svuppe på foden. Den skal sidde til omkring hælen.
Hvis man har meget tendens til platfod, kan det være en fordel at få et svangindlæg for at nedsætte fodens muligheder for at synke sammen. En forfodspilotte kan også hjælpe, da den modvirker at foden rutcher frem i skoen, og forhindrer således at tærerne støder på indersiden af skoen.

Hvad gør jeg, når det er sket
Når først blødningen under neglen er kommet, er det stadig muligt at afhjælpe problemet. Når blødningen er stoppet er det vigtigt at fjerne blodet, for når først blodet er størknet, trykker det på neglen og kan være årsagen til at neglen flader af på sigt. Det er derfor vigtigt at fjerne blodet og dermed trykket.
Den bedste måde at gøre det på er ved at rette en kontorklips ud, opvarme den til den er helt rødglødende, og så føre den ned gennem neglen svarende til blodsamlingen. Det er fuldstændig smertefrit, da der ikke er nogle nerver i neglen. Blodet vil nu presses op gennem hullet. Det er i midlertid vigtigt, at der ikke komme skidt og bakterier ned gennem hullet. Luk derfor hullet med et stykke gennemsigtig kontortape. Klip det overskydende tape af og lad tapen vokse med neglen ud.

 



 

fod med saks 2

Hvis "operationen" lykkes kan man som regel redde sine negle og dermed holde løbetræningen i gang.

Udspændingen af svangsenen kan "forebygges med indlægssåler" og dermed kan risikoen for blå negle på den måde nedsættes.

God fornøjelse og held og lykke med træningen.